Alles wat je nodig hebt voor calisthenics

Push ups uitleg | Leer de perfecte push up

Young man doing push ups on a road

Push-ups zijn een van de beste oefeningen die je kunt doen om je bovenlichaam en core te trainen. Ze vereisen geen apparatuur, kunnen overal gedaan worden en werken goed voor mensen van alle fitnessniveaus. 

In dit artikel gaan we diep in op alles wat met push-ups te maken heeft, van de basisprincipes tot geavanceerde variaties. Daarnaast geven we een stapsgewijze handleiding waarmee je de perfecte push-up kunt leren.

Wat Zijn Push Ups?

De push-up is een lichaamsgewichtoefening die voornamelijk je borstspieren, schouders en triceps traint, maar ook de spieren in je core en je onderlichaam. Het basisprincipe is eenvoudig: je plaatst je handen op de grond, houdt je lichaam recht en laat jezelf zakken tot je borst bijna de grond raakt, en duwt jezelf daarna weer omhoog.

De geschiedenis van push-ups gaat terug tot de oudheid, en ze zijn altijd een standaard onderdeel geweest van militaire training vanwege hun effectiviteit en eenvoud.

Voordelen van Push Ups

Push-ups bieden een breed scala aan voordelen, waaronder:

 • Verbetering van je spierkracht: Ze versterken je borst, schouders, triceps, en zelfs de spieren in je rug en core.
 • Verbetering van je cardiovasculaire gezondheid: Doordat push-ups een groot aantal spieren trainen, zorgt het ervoor dat je hartspier in goede conditie blijft.
 • Verbetering van je houding en flexibiliteit: Regelmatige push-ups kunnen helpen bij het verbeteren van je houding door de spieren te versterken die je wervelkolom ondersteunen.

De Basis van een Perfecte Push Up

Het kunnen uitvoeren van een perfecte push-up is cruciaal voor het opbouwen van kracht en het voorkomen van blessures. Hier zijn de belangrijkste stappen en tips om ervoor te zorgen dat je push-ups correct en effectief uitvoert:

Stap 1: De Juiste Handpositie

 • Plaats je handen recht onder je schouders of iets breder. Je handen moeten plat op de grond liggen, met je vingers gespreid voor betere stabiliteit.
 • Zorg ervoor dat je polsen in lijn zijn met je schouders. Dit helpt om onnodige belasting van je polsgewrichten te voorkomen.

Stap 2: Stabiele Core en Rechte Rug

 • Span je core spieren aan om je lichaam in een rechte lijn te houden, van je hoofd tot je hielen. Dit is beter voor je rug en zorgt voor een effectievere uitvoering.
 • Houd je rug recht en vermijd het laten zakken van je heupen of het te hoog houden van je billen.

Stap 3: Elleboogpositie en Beweging

 • Houd je ellebogen in een hoek van 45 graden ten opzichte van je lichaam. Dit helpt om je schouders te beschermen en de juiste spieren te activeren.
 • Ga zo laag mogelijk zonder je vorm te verliezen, idealiter totdat je borst bijna de grond raakt. Duw daarna krachtig terug naar de startpositie.

Stap 4: Ademhaling

 • Adem in terwijl je naar beneden gaat, en adem uit terwijl je jezelf omhoog duwt. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je de oefening vaker kunt uitvoeren.

Stap 5: Hoofd- en Nekpositie

 • Houd je nek in een neutrale houding door je ogen naar de grond te richten. Vermijd het kantelen van je hoofd omhoog of omlaag.

Stap 6: Voetpositie

 • Je voeten moeten comfortabel zijn gepositioneerd, ongeveer op schouderbreedte. 

Stap 7: Tempo en Ritme

 • Voer je push-ups uit met een gecontroleerd tempo om de spanning op je spieren te maximaliseren en het gebruik van momentum te vermijden. Een goed tempo is 2 seconden omlaag, een korte pauze van 1 seconde, en 2 seconden omhoog.

Stap 8: Progressieve Overbelasting

 • Naarmate je sterker wordt, overweeg dan om de moeilijkheidsgraad te verhogen door meer herhalingen te doen, de snelheid van de herhalingen te variëren, of door geavanceerdere push-upvariaties te proberen.

Door deze basisprincipes toe te passen, zul je in staat zijn om de perfecte push-up te doen. Het is de moeite waard om tijd te besteden aan het perfectioneren van je techniek, omdat dit je zal helpen om het meeste uit je training te halen en je doelen op een veilige en effectieve manier te bereiken.

Variaties op de Standaard Push-Up

De standaard push-up is een uitstekende oefening op zich, maar na verloop van tijd kan het nuttig zijn om aan variaties te beginnen om je training uitdagender te maken en verschillende spiergroepen te targeten. Hier zijn een aantal populaire en effectieve push-up variaties die je kunt proberen, samen met een uitleg over hoe je ze moet uitvoeren en welke spieren ze targeten:

1. Brede Push-Ups

 • Uitvoering: Plaats je handen breder dan schouderbreedte uit elkaar.
 • Doel: Richt zich meer op de borstspieren en minder op de triceps.

2. Diamant Push-Ups

 • Uitvoering: Plaats je handen dicht bij elkaar onder je borst, met je duimen en wijsvingers die een diamantvorm maken.
 • Doel: Richt zich op de triceps en de binnenkant van de borst.

3. Spiderman Push-Ups

 • Uitvoering: Terwijl je naar beneden gaat in de push-up, breng je je rechterknie naar je rechterelleboog. Wissel van kant bij elke herhaling.
 • Doel: Werkt aan de obliques en verhoogt de core stabiliteit.

4. Push-Ups met één arm

 • Uitvoering: Leg één arm op je rug terwijl je de push-up uitvoert. Wissel daarna van arm.
 • Doel: Verhoogt de weerstand en maakt de oefening uitdagender. 

5. Explosieve Push-Ups

 • Uitvoering: Duw jezelf explosief omhoog vanuit de bodempositie zodat je handen van de grond komen.
 • Doel: Bouwt explosieve kracht op in je bovenlichaam.

6. Archer Push-Ups

 • Uitvoering: Begin in een brede handpositie. Terwijl je naar beneden gaat, strek je één arm uit terwijl je de andere buigt, alsof je een boog spant.
 • Doel: Verbetert de eenzijdige kracht en mobiliteit.

Deze variaties kunnen je helpen om je training fris en uitdagend te houden, en ze kunnen je ook helpen om je kracht en vaardigheden op te bouwen voor geavanceerdere lichaamsgewicht oefeningen.

Het is altijd een goed idee om te experimenteren met verschillende push-up variaties om te zien welke je het leukst vindt en welke het meest in lijn zijn met je persoonlijke calisthenics doelen.

Hoe je Kunt Beginnen met Push Ups: Een Stappenplan voor Beginners

Het starten met push-ups kan in het begin best moeilijk zijn, vooral als je nieuw bent in calisthenics. Echter, met de juiste aanpak en een gestructureerd plan, kun je geleidelijk vooruitgang boeken en je kracht en techniek verbeteren. Hier is een stapsgewijs plan om je op weg te helpen:

Stap 1: Bepaal je Startpunt

Voordat je begint, is het belangrijk om je huidige fitnessniveau te evalueren. Probeer te zien hoeveel standaard push-ups je kunt doen met goede vorm. Als je merkt dat standaard push-ups te uitdagend zijn, maak je dan geen zorgen! Er zijn aangepaste versies zoals knie push-ups of negatieve push-ups die je kunnen helpen om te beginnen.

Stap 2: Kies de Juiste Variatie

Op basis van je huidige fitnessniveau, kies je een push-up variatie die uitdagend maar haalbaar is. Hier zijn enkele opties:

 • Knie Push-ups: Begin met je knieën op de grond als standaard push-ups te moeilijk zijn.
 • Negatieve Push-ups: Focus op het langzaam laten zakken van je lichaam naar de grond, en kom dan terug op je knieën om jezelf weer omhoog te duwen.

Stap 3: Stel een Dagelijks Doel

Stel een dagelijks doel voor het aantal push-ups dat je wilt bereiken. Dit kan je verdelen in meerdere sets verspreid over de dag. Als je doel bijvoorbeeld is om 30 push-ups per dag te doen, kun je dit verdelen in 3 sets van 10 push-ups.

Stap 4: Houd je Vooruitgang Bij

Houd een logboek bij van je dagelijkse push-ups aantal en noteer eventuele verbeteringen in je kracht en uithoudingsvermogen. Dit zal je helpen gemotiveerd te blijven en je vooruitgang te zien.

Stap 5: Voeg Variatie Toe

Naarmate je sterker wordt, is het goed om nieuwe variaties toe te voegen in je routine om je spieren te blijven uitdagen en je training interessant te houden. Experimenteer met verschillende handposities; probeer push-ups met één been, of voeg wat weerstand toe met een band of gewichtsvest.

Stap 6: Zoek Gemeenschap en Ondersteuning

Overweeg om je aan te sluiten bij een lokale of online calisthenics gemeenschap waar je ervaringen en tips kunt delen, en aanmoediging kunt krijgen van anderen die ook werken aan hun push-upvaardigheden.

Stap 7: Blijf Consistent en Geduldig

Consistentie is de sleutel tot vooruitgang in elke calisthenics routine. Blijf dus geduldig en vergeet niet om je lichaam voldoende tijd te geven om te rusten en te herstellen.

Met een duidelijk plan, een positieve mindset en consistentie, zul je merken dat je push-upvaardigheden snel zullen verbteren en dat je dichter bij je fitnessdoelen komt. 

Al met al zijn push-ups een uitstekende oefening die je een solide basis zullen geven in je calisthenics training. De vaardigheden die je hiermee opbouwt zullen daarnaast overdraagbaar zijn naar veel andere oefeningen en fysieke activiteiten.

Push Up Uitdagingen om Je Vaardigheden te Testen

Naarmate je sterker wordt en meer vertrouwen krijgt in je push-upvaardigheden, kun je overwegen om jezelf uit te dagen met enkele push-up uitdagingen. Deze uitdagingen kunnen je helpen je uithoudingsvermogen en kracht verder te verbeteren:

30 Dagen Push-Up Uitdaging

 • Stel een doel om elke dag een specifiek aantal push-ups te doen voor 30 dagen, en verhoog dit aantal geleidelijk naarmate je sterker wordt.

De 100 Push-Ups per Dag Uitdaging

 • Als je je echt ambitieus voelt, probeer dan de 100 push-ups per dag uitdaging. Verdeel de push-ups in sets gedurende de dag heen om het haalbaar te houden.

Hulpmiddelen en Accessoires voor Effectievere Push Ups

Het uitvoeren van push-ups op de traditionele manier is al een uitstekende manier om je bovenlichaam en core te trainen. Met de juiste hulpmiddelen en accessoires kun je de effectiviteit van deze oefening echter nog verder verhogen. Hier zijn enkele hulpmiddelen en accessoires die je kunnen helpen om je push-up training naar een hoger niveau te tillen:

Push-up Bars

Push-up bars of opdruksteunen bieden een verhoogd handvat waarmee je dieper kunt gaan in je push-up, wat resulteert in een groter bewegingsbereik en meer spieractivatie. Bovendien kunnen ze de druk op je polsen verminderen, wat vooral nuttig is voor mensen die last hebben van polspijn tijdens standaard push-ups. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van push-up bars:

 • Groter Bewegingsbereik: Door je handen van de grond te verhogen, kun je je borst lager laten zakken dan je handen, wat de spieractivatie in je borst en schouders verhoogt.
 • Polsondersteuning: De ergonomische grip van push-up bars kan helpen om je polsen in een neutrale positie te houden, waardoor de belasting op de polsgewrichten wordt verminderd.
 • Veelzijdigheid: Push-up bars kunnen ook worden gebruikt voor andere oefeningen zoals L-sits en handstand push-ups, waardoor ze een veelzijdig hulpmiddel zijn voor je training.

Weerstand banden

Weerstand banden zijn een fantastisch hulpmiddel om extra weerstand toe te voegen aan je push-ups en andere lichaamsgewichtoefeningen. Door een weerstand band over je rug te plaatsen en de uiteinden in elke hand te houden terwijl je push-ups doet, kun je de oefening uitdagender maken naarmate je sterker wordt. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van weerstand banden:

 • Progressieve Weerstand: Weerstand banden bieden progressieve weerstand, wat betekent dat de oefening moeilijker wordt naarmate je verder komt in de beweging.
 • Draagbaar en Betaalbaar: Ze zijn licht, draagbaar en betaalbaar, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor mensen die onderweg willen trainen.
 • Verbeterde Spieractivatie: Het toevoegen van weerstand kan helpen bij het verbeteren van de spieractivatie en het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen.

Gewichtsvesten

Voor degenen die op zoek zijn naar een serieuze uitdaging, kan een gewichtsvest de intensiteit van je push-ups aanzienlijk verhogen. Door extra gewicht toe te voegen, zullen je spieren namelijk harder moeten werken om je lichaam van de grond te krijgen, wat na verloop van tijd resulteert in verbeterde kracht en spiermassa.

Met de juiste hulpmiddelen en accessoires kun je de effectiviteit van je push-up training aanzienlijk verbeteren. Of je nu je techniek wilt verbeteren, nieuwe variaties wilt proberen of gewoon wat extra uitdaging aan je training wilt toevoegen, er zijn tal van opties beschikbaar om je te helpen je doelen te bereiken.

Doe je best!

In deze blogpost hebben we de basisprincipes van push-ups en verschillende push-up variaties besproken. Daarnaast heb je geleerd hoe je vanaf nul kunt beginnen met het opbouwen van je push-up vaardigheden. Met geduld, consistentie en de juiste aanpak, zul je zeker de voordelen van push-ups in je trainingen ervaren.

Nu is het jouw beurt! Begin vandaag nog met het integreren van push-ups in je trainingsschema en ontdek de kracht van deze eenvoudige maar effectieve oefening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste artikelen

Categories

Scroll naar boven