Alles wat je nodig hebt voor calisthenics

Box jumps uitvoeren: zo doe je dat

De box jump is een een krachtige en dynamische oefening die een centrale rol speelt in veel training routines. De oefening is beroemd om zijn vermogen om zowel je explosieve kracht als je uithoudingsvermogen te vergroten. Ongeacht of je net begint met calisthenics of al jaren traint, het integreren van box jumps in je workouts kan een significante boost geven aan je trainings prestaties.

Box jumps gaan echter verder dan alleen het verbeteren van je prestaties. Ze dragen namelijk ook bij aan je algehele fitheid en verbeteren ook je lichaamscoördinatie. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over deze oefening. We bespreken wat de box jump inhoudt, waarom het zo’n effectieve oefening is, en we geven je een uitgebreide handleiding over hoe je ze correct en veilig kunt uitvoeren. Laten we beginnen!

Wat zijn box jumps?

De box jump is een plyometrische oefening, wat betekent dat het gericht is op het maximaliseren van de kracht van je spieren in een korte tijdspanne. De oefening begint met het springen vanaf de grond op een verhoogd platform, zoals een plyo-box, en weer terug naar de grond.

Het is een uitstekende manier om je onderlichaam te trainen, met name je quadriceps, hamstrings, kuiten en gluteus. Box jumps zijn echter niet alleen effectief voor het versterken van je spieren; ze zijn ook uitermate geschikt voor het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid en het stimuleren van calorieverbranding.

Voordelen van box jumps

 • Explosieve kracht: Deze oefening verbetert je vermogen om snel kracht te genereren, wat essentieel is voor tal van sporten en dagelijkse activiteiten.
 • Versterking van je onderlichaam: Het regelmatig trainen van box jumps kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de kracht en definiëring van je beenspieren.
 • Cardiovasculaire voordelen: Box jumps zorgen op een gezonde manier voor een tijdelijke verhoging van je hartslag, wat bijdraagt aan een betere cardiovasculaire gezondheid en effectieve vetverbranding.
 • Coördinatie en balans: De precisie die nodig is bij het springen en landen verbetert je coördinatie en helpt bij het versterken van je algehele balans en lichaamscontrole.

Benodigdheden voor box jumps

Om box jumps veilig en effectief uit te voeren heb je enkele essentiële benodigdheden en voorbereidingen nodig, om te beginnen een stevige box of een verhoogd platform. De hoogte van de box kan variëren afhankelijk van je fitnessniveau en ervaring met de oefening. Voor beginners is het aan te raden om te starten met een lagere hoogte om de techniek onder de knie te krijgen en het risico op blessures te minimaliseren.

Naast de box zijn comfortabele, ondersteunende schoenen cruciaal om een goede grip en stabiliteit te garanderen tijdens het springen. Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte hebt rondom de box, zodat je veilig kunt springen en landen zonder obstakels.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is van het grootste belang bij het uitvoeren van box jumps. Zorg er daarom voor dat het platform of de box waarop je springt stabiel en stevig is. Het is ook belangrijk om te beginnen met een hoogte die past bij je huidige fitnessniveau.

Als je nog nooit eerder box jumps hebt gedaan, begin dan met een lage hoogte om jezelf vertrouwd te maken met de beweging. Naarmate je comfortabeler wordt en je je techniek verbetert, kun je de hoogte geleidelijk verhogen.

Stapsgewijze uitvoering van box jumps

De correcte uitvoering van box jumps is cruciaal voor het maximaliseren van de effectiviteit van de oefening en het minimaliseren van het risico op blessures. Hier is een gedetailleerde uitleg van hoe je box jumps correct uitvoert:

 1. Startpositie: Ga staan met je voeten op schouderbreedte voor de box. Je lichaam moet ontspannen zijn, met je armen aan je zijden.
 1. De sprong: Buig licht door je knieën en zwaai met je armen om momentum te creëren. Spring dan krachtig omhoog door gebruik te maken van de kracht in je benen en core.
 1. De landing: Land zachtjes met beide voeten tegelijk op de box. Je knieën moeten licht gebogen zijn om de impact te absorberen. Zorg ervoor dat je voeten geheel op de box staan voor stabiliteit.
 1. Terugkeer naar startpositie: Stap voorzichtig terug naar de startpositie of spring terug, afhankelijk van je niveau en ervaring.

Belang van techniek

Een correcte techniek is essentieel bij het doen van box jumps. Dit begint met het recht houden van je rug en het aanspannen van je core gedurende de hele oefening. Voorkom daarnaast dat je knieën naar binnen vallen tijdens de sprong of de landing, aangezien dit kan leiden tot blessures. Focus ten slotte op een gecontroleerde beweging in plaats van op snelheid, vooral als je nieuw bent met deze oefening.

Box jump variaties

Box jumps kunnen op verschillende manieren worden gevarieerd om de oefening uitdagender te maken of om verschillende spiergroepen te targetten. Hier zijn twee populaire variaties:

 • Box jump met één been: Deze variatie verhoogt de moeilijkheidsgraad en verbetert je balans en stabiliteit. Voer de sprong uit op één been en wissel daarna af van been. 

 • Box jump met gewichten: Door gewichten toe te voegen, zoals een gewichtsvest of halters, voeg je extra weerstand toe. Dit intensiveert je krachttraining.

Spiergroepen die je traint met box jumps

Box jumps zijn een uitstekende oefening voor het trainen van verschillende spiergroepen. Ze richten zich voornamelijk op de volgende spieren:

 • Quadriceps: De grote spiergroep aan de voorkant van je dijen, cruciaal voor het springen.
 • Hamstrings: De spieren aan de achterkant van je dijen, die helpen bij het springen en landen.
 • Kuiten: Deze spieren spelen een sleutelrol bij het produceren van de explosieve kracht die nodig is voor de sprong.
 • Gluteus (bilspieren): Belangrijk voor het leveren van kracht tijdens de sprong en het stabiliseren van je lichaam.
 • Core: De core-spieren, waaronder je buikspieren en onderrug, zijn essentieel voor het behouden van balans en stabiliteit tijdens de oefening.

Veelgestelde vragen over box jumps

Om je nog verder te helpen, beantwoorden we in deze sectie enkele van de meest gestelde vragen over box jumps. De antwoorden bieden je extra inzichten en helpen je om een weloverwogen keuze te maken.

Kan ik box jumps doen als beginner?

Absoluut. Box jumps zijn geschikt voor mensen van alle fitnessniveaus. Als beginner is het cruciaal om te starten met een lage box. Dit helpt je om vertrouwd te raken met de beweging en vermindert het risico op blessures. Het is belangrijk om je te concentreren op de juiste techniek, zoals het correct landen met je voeten plat op de box en je knieën licht gebogen. Dit helpt bij het absorberen van de impact.

Naarmate je comfortabeler wordt met de oefening, kun je de hoogte van de box geleidelijk verhogen en de intensiteit van je sprongen opvoeren. Onthoud dat consistentie de sleutel is tot verbetering. Probeer daarom box jumps regelmatig in je routine op te nemen.

Hoe vaak moet ik box jumps doen?

De frequentie van box jumps in je trainingsroutine hangt af van je algehele fitnessdoelen en het type training dat je doet. Voor beginners wordt aanbevolen om te starten met 2-3 sets van 8-10 herhalingen, twee keer per week. Dit kan worden aangepast naarmate je kracht en uithoudingsvermogen toenemen. Voor degenen die box jumps gebruiken als onderdeel van een high-intensity interval training (HIIT), kunnen de herhalingen en sets variëren.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen tussen de trainingen door. Box jumps zijn een intensieve oefening, dus zorg ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen om overtraining en blessures te voorkomen.

Zijn box jumps geschikt voor gewichtsverlies?

Box jumps kunnen een effectief onderdeel zijn van een gewichtsverliesprogramma. Ze zijn een high-intensity oefening waarmee je veel calorieën verbrandt in een korte tijd. Bovendien stimuleren box jumps spiergroei, wat op zijn beurt helpt om de ruststofwisseling te verhogen. Dit betekent dat je ook tijdens rustdagen meer calorieën verbrandt dan voorheen. 

Het is echter belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies een veelzijdig proces is. Een gezond dieet en een algehele actieve levensstijl zijn ook cruciaal voor effectief gewichtsverlies. Box jumps kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd trainingsregime dat gericht is op gewichtsverlies, vooral in combinatie met andere vormen van oefeningen en een gezonde voeding.

Box jump trainingsroutines

Box jumps kunnen worden geïntegreerd in verschillende soorten trainingen, afhankelijk van je fitnessdoelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Beginnersroutine: Begin met 3 sets van 8 herhalingen box jumps, twee keer per week. Dit helpt met het opbouwen van basisconditie en kracht. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen de sets om volledig te herstellen. Naarmate je sterker wordt kun je de hoogte van de box verhogen en meer herhalingen toevoegen.
 • Gevorderde routine: Combineer box jumps met andere plyometrische oefeningen, zoals burpees, lunges of squat jumps, voor een volledige lichaamstraining. Probeer een circuittraining te doen waarbij je 30 seconden box jumps afwisselt met andere oefeningen, gevolgd door 30 seconden rust. Dit type training helpt bij het verbeteren van je cardiovasculaire uithoudingsvermogen en explosieve kracht.
 • Cross-training: Box jumps zijn ook een uitstekende toevoeging aan cross-training routines. Ze kunnen worden gecombineerd met krachttraining, zoals deadlifts of squats, om een evenwichtige workout te creëren die zowel kracht als explosiviteit bevordert. In een cross-training routine kun je bijvoorbeeld 5 box jumps doen, gevolgd door 10 squats en 10 push-ups, herhaald voor meerdere rondes.

Door box jumps op te nemen in je trainingsroutine kun je genieten van de voordelen van verbeterde explosieve kracht, betere coördinatie en een fitter lichaam. Onthoud altijd om te beginnen met een warming-up om je spieren voor te bereiden op de oefening en het risico op blessures te minimaliseren.

Geavanceerde technieken en tips

Voor degenen die hun box jump training naar een hoger niveau willen tillen, zijn hier enkele geavanceerde technieken en tips:

 • Progressieve overbelasting: Verhoog geleidelijk de hoogte van de box of het aantal herhalingen om je lichaam voortdurend uit te dagen. Dit principe van progressieve overbelasting is essentieel voor continue verbetering en ontwikkeling van je kracht en uithoudingsvermogen.
 • Voeg draaibewegingen toe: Door tijdens de sprong te draaien, verbeter je je coördinatie en behendigheid. Begin met een kwartdraai en werk geleidelijk op naar een halve of volledige draai. Deze variatie maakt de oefening niet alleen uitdagender, maar helpt ook bij het trainen van verschillende spiergroepen en het verbeteren van je lichaamsbewustzijn.

 • Gebruik gewichtsvesten of enkelgewichten: Voor een extra uitdaging kun je gewichten toevoegen aan je lichaam. Dit kan met een gewichtsvest of enkelgewichten. Het toevoegen van extra gewicht verhoogt de weerstand, waardoor je spieren harder moeten werken. Begin met een licht gewicht en verhoog het gewicht op een geleidelijke wijze om overbelasting te voorkomen.

Door deze geavanceerde technieken en tips toe te passen kun je je box jump training naar een hoger niveau tillen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze geavanceerde methoden een goede basisconditie en ervaring met box jumps vereisen. 

Samenvatting

Box jumps zijn een veelzijdige en effectieve oefening die een groot aantal voordelen met zich meebrengen. Ze zijn ideaal voor het verbeteren van je explosieve kracht, het versterken van je onderlichaam, en het toevoegen van een leuke en uitdagende dimensie aan je workouts. Met de juiste techniek, zorgvuldige voorbereiding en geleidelijke progressie kun je veilig genieten van alle voordelen die box jumps te bieden hebben. Door box jumps op te nemen in je trainingsroutine zul je niet alleen fysieke vooruitgang zien maar ook meer plezier in je workouts ervaren. 

Na het lezen van deze blogpost weet je precies hoe je moet beginnen met het trainen van box jumps. Wacht dus niet langer en begin vandaag nog met deze geweldige oefening!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste artikelen

Categories

Scroll naar boven