Alles wat je nodig hebt voor calisthenics

De beste 5 pull-up stations van dit moment [2024]

Pull-up station

Door de toenemende populariteit van thuis-gyms overwegen steeds meer mensen de aankoop van een pull-up station. Met dit fitnesstoestel kun je veel verschillende lichaamsgewichtoefeningen uitvoeren, zoals pull-ups, dips, L-sits en muscle ups. Pull-up stations zijn geliefd vanwege hun compacte formaat, in combinatie met het feit dat je er veel oefeningen mee kunt doen. Deze gids geeft je een overzicht van de beste pull-up stations van 2024. Daarnaast vertellen we je alles wat je moet weten over dit fitnesstoestel, zodat je precies weet welke het beste past bij jouw thuis-gym. Lees dus verder!

Wat is een pull-up station?

Een pull-up station is een fitnessapparaat waarmee je een grote variatie aan lichaamsgewichtoefeningen kunt doen, vooral gericht op je bovenlichaamspieren.  Afhankelijk van je trainingsdoelen en je beschikbare ruimte, kun je kiezen uit de volgende soorten: 

 • Vrijstaande stations: Vrijstaande stations zijn makkelijk verplaatsbaar en geven je de optie om veel verschillende oefeningen te doen. Dit is mogelijk vanwege het feit dat ze meerdere grepen bieden en extra functies hebben zoals dip bars en leg raise stations. 
 • Muurbevestigde modellen: Deze modellen zijn ontworpen om zo min mogelijk ruimte in te nemen, zonder dat je in hoeft te boeten op de kwaliteit van je training. Ze worden direct aan de muur bevestigd, waardoor je ze veilig kunt gebruiken voor oefeningen zoals pull-ups en chin-ups. 
 • Deurpost klemmen: Deurpost klemmen zijn een draagbare optie voor pull-up trainingen. Ze kunnen snel en zonder gereedschap aan een deurpost worden bevestigd en net zo gemakkelijk weer worden verwijderd. Hoewel de trainingsmogelijkheden met deze klemmen beperkter zijn dan bij andere stations, bieden ze een uitstekende oplossing voor als je weinig ruimte hebt of veel reist. 
 • Multifunctionele power towers: Met multifunctionele power towers kun je complete bovenlichaam- en core workouts doen. Ze stellen je in staat om een breed scala aan oefeningen uit te voeren, waaronder pull-ups, chin-ups, dips, push-ups, en verticale knee raises. Deze stations zijn geschikt voor mensen die in staat willen zijn om een uitgebreide workout te kunnen doen zonder naar de gym te hoeven gaan.
Pull-up station

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een pull-up station

Bij het uitkiezen van het perfecte pull-up station moet je rekening houden met de volgende factoren: 

 1. Ruimte: Het is belangrijk om een pull-up station te kiezen dat past in je trainingsruimte. Meet daarom zorgvuldig de ruimte die je beschikbaar hebt en vergelijk deze met de afmetingen van het pull-up station. Laat wat extra ruimte rondom het apparaat vrij zodat je het gemakkelijk en veilig kunt gebruiken.
 1. Belastbaarheid: Controleer de maximale belastbaarheid van het pull-up station om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor jouw gewicht en dat van eventuele andere gebruikers. Zorg ervoor dat de maximale belastbaarheid ruim boven je gewicht zit, zodat je ook veilig met extra gewichten kunt trainen.
 1. Veelzijdigheid: Bij het kiezen van een pull-up station is het belangrijk te overwegen welke oefeningen je ermee wilt uitvoeren. Zoek naar modellen die je in staat stellen om jouw geprefereerde oefeningen te doen. Als het past binnen je budget en de ruimte die je beschikbaar hebt, is het aan te raden om een pull-up station te kopen die zoveel mogelijk opties biedt. Op die manier kun je je workouts zo gevarieerd mogelijk maken. 
 1. Kwaliteit: Bij de aanschaf van een pull-up station is het belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van het materiaal en de constructie. Het is aan te raden om te kiezen voor een station dat is gemaakt van robuuste materialen zoals stevig staal. Let daarnaast ook op de afwerking, zoals de kwaliteit van de lasnaden en de aanwezigheid van een anti-slip coating. Goede kwaliteit zorgt ervoor dat je langdurig en veilig gebruik kunt maken van je pull-up station.
 1. Prijs: Bij het kiezen van een pull-up station is verstandig om een budget vast te stellen. Je kunt vervolgens binnen dit budget kijken naar opties die aan je wensen voldoen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor het goedkoopste model te gaan, is het belangrijk om goed de prijs-kwaliteitverhouding in acht te nemen. Een iets duurder model kan op de lange termijn bijvoorbeeld voordeliger zijn als het langer meegaat en meer trainingsopties biedt. 

De 5 beste pull-up stations van 2024

Je hebt tegenwoordig enorm veel opties bij het kiezen van een pull-up station. Om je te helpen bij deze keuze, hebben we in deze sectie de 5 beste pull-ups stations van 2024 op een rijtje gezet: 

1. Tunturi PT60 Power Tower

De Tunturi PT60 is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een robuuste pull-up station waarmee je ook liggende oefeningen kunt doen. Dit zijn de kerneigenschappen: 

 • Brede toepasbaarheid: Geschikt voor zowel beginners als gevorderden met een maximale belastbaarheid van 120 kg.
 • Uitgebreide trainingsmogelijkheden: Biedt de mogelijkheid om oefeningen te doen zoals pull-ups, chin-ups, dips, sit-ups en bankdrukken.
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding: Geprijsd op €299, biedt het een goede balans tussen de prijs en de geboden kwaliteit.
Pull-up station

2. VirtuFit Power Tower

De VirtuFit Verstelbare Power Tower stelt je in staat om een complete bovenlichaam workout te doen. Hij staat bekend om de volgende eigenschappen:

 • Sterk en duurzaam: Deze power tower heeft een massief stalen frame met een draagvermogen tot 180 kg. Hiermee is hij ideaal als je van plan bent om te trainen met extra gewichten.
 • Verstelbaarheid en comfort: Je krijgt verstelbare optrekstanghoogtes (149 cm, 159 cm, 213 cm, 223 cm) en dikke padding voor extra comfort.
 • Traningsmogelijkheden: Deze pull-up station is geschikt voor voor oefeningen zoals pull-ups, dips, leg raises en push-ups. Daarnaast kun je dankzij de verstelbare rollers ook uitstekend je buikspieren ermee trainen.
Pull-up station

3. Gorillasports Power Tower

De Gorilla Sports Power Tower is vanwege zijn hoogte een goede keuze voor lange mensen, of als je specifieke oefeningen wilt doen die optimaal gebruikmaken van deze eigenschap. Deze pull-up station staat bekend om de volgende eigenschappen: 

 • Extra hoog ontwerp: Met een hoogte van 235 cm is de Gorilla Sports Power Tower perfect voor statische oefeningen zoals de  ‘dead hang’ en lange gebruikers. 
 • Stevige constructie: Deze pull-up station is belastbaar tot 120 kg en is voorzien van armleggers en een rugleuning voor extra comfort tijdens het trainen.
 • Trainingsmogelijkheden: Met de Gorilla Sports Power Tower kun je een grote variatie van oefeningen doen zoals chin-ups, pull-ups, dips en leg raises. 
Pull-up station

4. Senz Sports P2000

De Senz Sports P2000 Power Tower biedt de volgende voordelen: 

 • Uitgebreide trainingsopties: Perfect voor het uitvoeren van dips, pull-ups, leg raises en push-ups, waardoor je een volledige workout kunt krijgen met één apparaat.
 • Hoogteverstelbaarheid: De Senz Sports is aanpasbaar in hoogte waardoor iedere gebruiker deze voor zijn eigen lengte kan optimaliseren. 
 • Stijlvol ontwerp: Deze pull-up station kenmerkt zich door een elegant wit frame met zwarte kussens. Hierdoor is het niet alleen een stijlvol apparaat maar heb je ook maximaal comfort tijdens je trainingssessies.
Pull-up station

5. Ruffman Power Station

De Ruffman Pull-Up Station staat bekend om de volgende eigenschappen: 

 • Hoge belastbaarheid: Met een sterk stalen frame dat tot 130 kg kan dragen ben je verzekerd van een robuust en stevig toestel.
 • Aanpasbaar: De hoogte is verstelbaar tussen 160 en 220 cm, waardoor het apparaat geschikt is voor gebruikers van verschillende lengtes. Daarnaast verhogen de ergonomisch ontworpen armleuningen het comfort tijdens je trainingssessies.
 • Multifunctioneel design: Door het multifunctionele design van de Ruffman Power Tower is het mogelijk om een full-body workout ermee te doen zonder de noodzaak van extra apparatuur.
Pull-up station

Hoe installeer je een pull-up station?

Voor optimaal gebruik is het belangrijk om je pull-up station juist te installeren. Afhankelijk van het type pull-up station dat je kiest, kan het installatieproces variëren. Vrijstaande modellen zijn meestal eenvoudiger te monteren doordat ze geen permanente bevestigingen nodig hebben. Muurbevestigde pull-up stations hebben dit wel nodig, waardoor de installatie van deze extra aandacht nodig heeft. Ongeacht het model dat je kiest, is het belangrijk om de volgende stappen op te volgen voor een succesvolle installatie:

Stap 1: Kies een geschikte plek

De eerste stap in het installatieproces is het kiezen van de juiste plek. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je trainingen veilig te kunnen uitvoeren, zonder dat je er op hoeft te letten dat je niet ergens tegenaan stoot. Voor vrijstaande modellen is het belangrijk dat je een vlakke en stabiele ondergrond kiest die gemakkelijk het gewicht van het station plus jezelf kan dragen. Voor muurbevestigde en deurpostmodellen heb je een stevige muur of deurpost nodig die sterk genoeg is om je gewicht te ondersteunen. 

Stap 2: Volg de montage-instructies

Lees de montage-instructies van het pull-up station goed door, zodat je alle onderdelen correct monteert. Controleer ook de verpakkingslijst om ervoor te zorgen dat je alle benodigde onderdelen hebt voordat je begint. 

Stap 3: Gebruik de juiste gereedschappen en bevestigingsmaterialen

Voor de montage van je pull-up station heb je de juiste gereedschappen en bevestigingsmaterialen nodig. Dit kan variëren van eenvoudige schroevendraaiers tot specifiek boorgereedschap voor muurbevestigde modellen. Zorg ervoor dat je voor muurbevestigde modellen bevestigingsmaterialen gebruikt die geschikt zijn voor het oppervlak waarop je het monteert. Hierdoor weet je zeker dat je pull-up station goed vast zit en je veilig kunt trainen. 

Stap 4: Controleer alle bevestigingen 

Nadat je het station hebt gemonteerd, is het belangrijk om alle bevestigingen grondig te controleren op hun stevigheid. Dit omvat het aandraaien van alle schroeven en bouten en het controleren van de stabiliteit van het station. Een goed gemonteerd pull-up station hoort niet te wiebelen of bewegen tijdens gebruik.

Veiligheidstips

Veiligheid staat op de eerste plek bij het gebruik van een pull-up station. Zorg er daarom voor dat je station zo is geïnstalleerd dat het niet kan kantelen of bewegen tijdens gebruik. Voor vrijstaande modellen kan het zijn dat je hiervoor wat extra gewicht moet toevoegen aan de poten van het toestel. Selecteer bij muurbevestigde en deurpostmodellen zorgvuldig de bevestigingspunten en test of ze de belasting aankunnen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de bevestigingspunten te checken om te kijken of ze nog steeds 100% vastzitten. 

Pull up station workouts

Met een pull-up station kun je verschillende intensieve workouts doen waarmee je je gehele lichaam kunt trainen. Doordat je met dit apparaat de keuze hebt uit een groot aantal oefeningen, is het geschikt voor alle fitnessniveau’s. Hieronder staan drie workoutplannen die speciaal zijn ontworpen voor het trainen met een pull-up station. Er is een workout voor (1) beginners, (2) intermediate, en (3) gevorderde sporters.

(1) Beginner workout

Als je net begint, is het belangrijk om te focussen op het opbouwen van kracht en techniek. Begin hiervoor met basisbewegingen om zo geleidelijk de kracht op te bouwen voor meer geavanceerde oefeningen. Hier is een effectieve workout om mee te beginnen:

 • Assisted pull-ups: Gebruik een weerstandsband om een deel van je gewicht te ondersteunen terwijl je pull-ups uitvoert. Dit helpt je om de juiste vorm aan te leren en kracht op te bouwen.
 • Negative pull-ups: Spring omhoog en laat jezelf langzaam en gecontroleerd zakken. Hiermee bouw je kracht op in de excentrische fase (verlengingsfase) van de beweging. 
 • Assisted dips: Steun met je handen op de dip bars en laat je lichaam zakken tot je armen een hoek maken van 90 graden. Duw vervolgens je lichaam weer omhoog. Houd je voeten lichtelijk op de grond ter ondersteuning van je gewicht.
 • Knee raises: Houd je aan de pull-up bar vast en hef je knieën naar je borst. Breng ze vervolgens weer terug naar beneden.  

Begin met 3 sets van 5-8 herhalingen voor elke oefening en verhoog geleidelijk het aantal herhalingen naarmate je sterker wordt.

(2) Intermediate workout

Nadat je de basisbewegingen onder de knie hebt kun je beginnen met de intermediate workout: 

 • Standaard pull-ups: Hang met gestrekte armen en trek jezelf op tot je kin boven de bar is. Laat jezelf vervolgens weer zakken naar de beginpositie.
 • Straight leg raises: Til je benen vanuit hangpositie op tot 90 graden. Houdt deze positie heel even vast en laat vervolgens je benen gecontroleerd weer zakken.
 • Dips: Voer nu de volledige dip-beweging uit zonder gebruik te maken van je voeten als ondersteuning.
 • Commando pull-Ups: Bij deze oefening hang je aan de stang en trek je jezelf omhoog, waarbij je na elke herhaling van handpositie wisselt alsof je over de stang ‘wandelt’.

Probeer 3 sets van 8-12 herhalingen te doen voor elke oefening. Focus op het behouden van een goede vorm.

(3) Gevorderde workout

Wanneer de twee bovenstaande workouts geen uitdaging meer voor je vormen, betekent het dat je klaar bent voor de gevorderde workout: 

 • Weighted pull-ups: Voeg gewicht toe met een gewichtsvest of een riem om de intensiteit van de pull-ups te verhogen.
 • L-sit pull-ups: Houd je benen in een L-positie terwijl je pull-ups uitvoert om je core te versterken.
 • Muscle-ups: Begin met een krachtige pull-up, zwaai je torso boven de stang en strek je armen om jezelf op te drukken. Deze oefening is een krachtige combinatie van een pull-up en een dip.
 • Hanging leg wipers: Hang aan de pull-up bar en zwaai je benen van de ene kant naar de andere, in dezelfde beweging als ruitenwissers.

Doe 3 sets van 5-8 herhalingen voor elke oefening.

Aanvullende accessoires voor je pull-up station

Zoals je hebt kunnen lezen, heb je met een pull-up station uitgebreide trainingsmogelijkheden. Om echter nog meer uit je workouts te halen, kun je gebruikmaken van de volgende trainingsaccessoires: 

 • Weerstandsbanden: Deze hulpmiddelen kunnen je extra ondersteuning geven tijdens het uitvoeren van pull-ups, chin-ups, dips en andere oefeningen. Als deze oefeningen nog te zwaar voor je zijn, is het aan te raden om een weerstandsband te gebruiken om je hiermee te helpen. Weerstandbanden zijn ook ideaal voor drop sets, omdat je door de extra ondersteuning meer herhalingen kunt uitvoeren.
Pull-up station

 • Gewichtsvesten: Als de oefeningen juist te licht voor je zijn, dan kun je gebruikmaken van een gewichtsvest. Deze extra belasting op je lichaam zorgt voor een grotere toename in spierkracht, spiermassa en uithoudingsvermogen. 
Pull-up station

 • Trainingsapps en -programma’s: Vandaag de dag  zijn er talloze apps en online programma’s die specifiek ontworpen zijn voor trainingen met pull-up stations. Deze digitale hulpmiddelen bieden gestructureerde trainingsplannen, progressie-tracking en soms zelfs virtuele coaching. Door op deze manier meer structuur aan te brengen in je workouts kun je rekenen op betere resultaten. 

Onderhoud en zorg voor je pull-up station

Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van je pull-up station raden we je aan om deze af en toe te onderhouden. Hier zijn enkele tips die de levensduur van je pull-up station kunnen verlengen: 

 1. Schoonmaken: Maak het frame regelmatig schoon met een vochtige doek. Dit helpt om zweet, stof en ander vuil te verwijderen dat zich kan ophopen tijdens het gebruik.
 1. Schroeven en bouten controleren: Controleer zo nu en dan of alle schroeven en bouten nog strak aangedraaid zijn. Een snelle inspectie en aandraaiing waar nodig kunnen voorkomen dat onderdelen losraken tijdens het trainen.
 1. Inspectie op slijtage: Inspecteer je pull-up station op tekenen van slijtage of schade. Let op scheuren in het metaal, versleten onderdelen of andere mogelijke beschadigingen. 

Waar koop je een pull-up station?

Pull-up stations zijn zowel in fysieke sportwinkels als online te koop. Bij het kiezen van een verkoper is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook te letten op de betrouwbaarheid en positieve klantbeoordelingen. Zorg er daarnaast voor dat je bekend bent met de garantie-tijd van het product, zodat je indien nodig je geld terug kan krijgen. 

Veelgestelde vragen

Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. In deze sectie behandelen we de meest voorkomende vragen over pull-up stations. Mocht je nog andere vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen!

1. Hoe meet ik mijn progressie met een pull-up station?

Je kunt op verschillende manieren de progressie bijhouden die je maakt met je pull-up station trainingen. Een eenvoudige methode hiervoor is het bijhouden van het aantal herhalingen en sets die je per oefening kunt uitvoeren. Een andere manier is het geleidelijk verhogen van de  moeilijkheidsgraad van de oefeningen, bijvoorbeeld door over te gaan van assisted pull-ups naar standaard pull-ups of door gewicht toe te voegen. Daarnaast is het ook motiverend om je persoonlijke records voor elke oefening bij te houden.  

2. Wat zijn alternatieven voor een pull-up station voor thuisgebruik?

Mocht het zo zijn dat je thuis geen ruimte hebt voor een pull-up station, dan kan je altijd nog kiezen voor alternatieven zoals deurpost pull-up bars of weerstandsbanden. Met deze hulpmiddelen kan je met vergelijkbare oefeningen dezelfde spieren trainen. Deze opties nemen minder ruimte in beslag en kunnen je ook goed helpen om progressie te maken. 

3. Hoe kan ik het meeste uit mijn pull-up station trainingen halen?

Om de effectiviteit van je trainingen te maximaliseren is het belangrijk om te focussen op de juiste techniek en vorm. Zorg ervoor dat je elke oefening met volledig bewegingsbereik uitvoert en vermijd het gebruik van momentum. Variatie in je workouts is ook belangrijk; experimenteer met verschillende grepen en oefeningen om alle spiergroepen optimaal te targetten. Zorg tot slot voor voldoende rust en herstel tussen je trainingssessies om overtraining te voorkomen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste artikelen

Categories

Scroll naar boven