Alles wat je nodig hebt voor calisthenics

Calisthenics parken in Nederland | Overzicht

Strong young athlete engaged on the playground

Calisthenics is een unieke sport die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen, vooral in de buitenlucht van de vele mooie parken die Nederland te bieden heeft. Het idee van trainen met je eigen lichaamsgewicht trekt veel fitnessliefhebbers aan, en de calisthenics gemeenschap groeit dan ook met de dag. 

In deze blogpost nemen we het aanbod van calisthenics parken in Nederland met je door en bieden we je alle informatie die je nodig hebt omtrent calisthenics en calisthenics parken.

Calisthenics parken overzicht

Wat is Calisthenics?

Calisthenics is een trainingsvorm en sport waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt als weerstand. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘kalos’, wat ‘schoonheid’ betekent, en ‘sthenos’, wat ‘kracht’ betekent. Hier zijn enkele kernaspecten van calisthenics:

Basisoefeningen

Calisthenics omvat een reeks oefeningen zoals:

 • Push-ups: Voor borst, schouders en triceps.
 • Pull-ups en Chin-ups: Voor rug en biceps.
 • Squats en Lunges: Voor benen en billen.
 • Planks en Leg Raises: Voor je core.

Voordelen van Calisthenics

Een aantal van grootste voordelen van calisthenics zijn: 

 • Toegankelijkheid: Je hoeft geen duur gym lidmaatschap of geavanceerde apparatuur te hebben
 • Functionele kracht: Je bouwt functionele kracht op door functionele oefeningen te doen.
 • Flexibiliteit: Je wordt leniger en verbetert je mobiliteit.

Gemeenschap en Cultuur

Calisthenics heeft een sterke gemeenschapscultuur waarbij je samen traint en elkaar motiveert en ondersteunt.

Al met al is calisthenics niet alleen een trainingsregime, maar ook een levensstijl die je aanmoedigt om je lichamelijke gezondheid te verbeteren binnen een ondersteunende en motiverende gemeenschap.

Mocht je meer willen weten over wat calisthenics precies inhoudt, dan verwijzen we je door naar ons artikel “Wat is calisthenics? Alles wat je moet weten”.

Wat zijn Calisthenics Parken?

Calisthenics parken zijn speciaal ontworpen openbare ruimtes waar je kunt trainen met je eigen lichaamsgewicht. Deze parken zijn uitgerust met verschillende soorten apparatuur die je helpen bij het uitvoeren van een breed scala aan oefeningen. Het idee achter calisthenics parken is om een toegankelijke en uitnodigende omgeving te bieden voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus om aan lichaamsbeweging te doen. Hier zijn enkele kenmerkende aspecten van calisthenics parken:

Verscheidenheid aan Bars

Calisthenics parken zijn uitgerust met een verscheidenheid aan bars, waaronder pull-up bars, parallelle bars, en monkey bars. Deze bars stellen je in staat om een breed scala aan oefeningen te doen, zoals pull-ups, dips, muscle-ups, en leg raises.

Open Ruimte

Naast de bars, bieden calisthenics parken ook open ruimtes voor lichaamsgewicht oefeningen, stretching, en zelfs yoga. De open ruimte is ideaal voor groepsworkouts en biedt voldoende ruimte voor iedereen om veilig te kunnen trainen.

Gemeenschapsgevoel

Een van de grootste voordelen van calisthenics parken is het gemeenschapsgevoel. Het zijn namelijk plekken waar je met gelijkgestemden kunt ontmoeten, leren van elkaar, en samen groeien in je calisthenics reis. Veel calisthenics parken hebben lokale groepen en regelmatige meet-ups die helpen bij het opbouwen van een sterke en ondersteunende gemeenschap.

Toegankelijkheid

Calisthenics parken zijn meestal gratis te gebruiken en zijn open voor iedereen, ongeacht financiële situatie.

Duurzaamheid

In tegenstelling tot traditionele sportscholen, vereisen calisthenics parken geen elektriciteit en hebben ze minimale onderhoudskosten. Ze zijn daarom een duurzame optie voor gemeenschappen om fitnessfaciliteiten aan te bieden.

Outdoor Ervaring

Trainen in de frisse buitenlucht is een verfrissende ervaring. Het stelt je in staat om te genieten van de natuur terwijl je werkt aan je lichaam en je gezondheid.

Veiligheid en Hygiëne

Veel calisthenics parken zijn ontworpen om zo veilig en hygiënisch mogelijk te zijn. Ze hebben bijvoorbeeld rubberen vloeren om de impact te verminderen en zijn ze ruim opgezet om een veilige afstand te bevorderen tijdens het doen van oefeningen.

Calisthenics parken zijn dus meer dan alleen een plek om te trainen; ze zijn plekken die mensen samenbrengen rond het gezamenlijk doel van het verbeteren van je fysieke gezondheid.

Of je nu dus een doorgewinterde atleet bent of net begint met je fitnessreis; calisthenics parken bieden een ondersteunende omgeving om je doelen te bereiken.

Waar Vind Je Calisthenics Parken in Nederland?

In Nederland hebben we geluk dat we een groeiend aantal calisthenics parken hebben verspreid over het land. Of je nu in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of elders woont, de kans is groot dat er een calisthenics park in de buurt is. Hier zijn enkele populaire calisthenics parken in Nederland:

StadParknaamAdres
GoesCalisthenics Park – Geldeloozepad – Barmania.ProGeldeloozepad, Goes
Den HaagCalisthenics Park – Mien van BreepadMien van Breepad, Den Haag
RijswijkCalisthenics Workout Park – PatrijswegPatrijsweg, Rijswijk
DelftCalisthenics Park – BuitenhofBuitenhof, Delft
AlkmaarCalisthenics Park – Park OosterhoutPark Oosterhout, Alkmaar
RotterdamParkour Park – Hoogvliet(Adres niet vermeld)
ZoetermeerStreet Workout Park – Barmania.PRO(Adres niet vermeld)
AmsterdamCalisthenics Park – MeidoornpleinMeidoornplein, Amsterdam
UtrechtCalisthenics Park – Hogeweide (Place2BU)Hogeweide, Utrecht

Voor een uitgebreide lijst van calisthenics parken in Nederland, kun je de kaart bekijken op https://calisthenics-parks.com/spots?q=nederland.

Hoeveel Calisthenics Parken Zijn Er in Nederland?

De groei van calisthenics parken in Nederland is een weerspiegeling van de toenemende populariteit van de sport. In het begin waren de meeste calisthenics parken geconcentreerd in steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Met meer dan 300 calisthenics parken verspreid over het land, is het nu echter gemakkelijker dan ooit om een plek te vinden om te trainen, ongeacht waar je woont.

Calisthenics Park Leveranciers in Nederland:

De bouw en het ontwerp van calisthenics parken zijn cruciaal voor een goede trainingservaring. In Nederland zijn er twee prominente leveranciers die bekendstaan om het creëren van hoogwaardige calisthenics parken: BarmaniaPro en Kratos.

Deze leveranciers zorgen niet alleen voor de bouw van de parken, maar dragen ook bij aan de groei van de calisthenics gemeenschap in Nederland.

Hoe Vraag Je een Calisthenics Park Aan in Jouw Buurt?

Als er nog geen calisthenics park in jouw buurt is, kun je het initiatief nemen om er een aan te vragen bij je lokale gemeente. Dit proces kan als volgt zijn:

 • Community interesse Peilen: Verzamel een groep geïnteresseerde mensen die de bouw van een calisthenics park ondersteunen.
 • Contact opnemen met de gemeente: Dien een formeel verzoek in bij de gemeente en leg de voordelen uit van het hebben van een calisthenics park in de gemeenschap.
 • Ontwerp en kostenraming: Werk samen met leveranciers zoals BarmaniaPro of Kratos om een ontwerp en kostenraming te krijgen.
 • Fondsenwerving en goedkeuring: Organiseer fondsenwervingsactiviteiten indien nodig en verkrijg de nodige goedkeuringen van de gemeente.

Het aanvragen van een calisthenics park kan veel inspanningen kosten, maar het is zeker de moeite waard.

Samenvatting

Calisthenics parken in Nederland bieden een uitstekende gelegenheid om te genieten van effectieve workouts in de buitenlucht. Met een groeiend aantal parken en ondersteunende gemeenschappen, is nu de beste tijd om je calisthenics reis te beginnen. Vind dus een park bij jou in de buurt, ontmoet gelijkgestemde mensen, en werk samen aan het bereiken van je fitnessdoelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste artikelen

Categories

Scroll naar boven