Alles wat je nodig hebt voor calisthenics

Street workout: wat is het precies?

Sportive young Hispanic man working out in street

Wanneer je filmpjes kijkt over calisthenics, kan het goed zijn dat je de term “street workout” bent tegengekomen. In deze blogpost gaan we kijken naar wat street workouts precies inhouden, en wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen street workouts en calisthenics. Om deze vergelijking goed te kunnen maken, vatten we de termen “calisthenics” en “street workout” eerst kort samen. Laten we beginnen met calisthenics. 

Calisthenics

De term calisthenics komt uit het oude Griekenland en vormt een combinatie van twee woorden: “kallos”  (schoonheid) en “sthenos”  (kracht). Calisthenics betekent letterlijk dus het streven om je kracht te vergroten en daarmee een mooi en gespierd lichaam te creëren.

Calisthenics is daarnaast een vorm van fysieke activiteit waarbij je bij het trainen alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Het is gebaseerd op oefeningen zoals push-ups, squats, pull-ups, crunches en sprongen.

Vaak worden calisthenics trainingen vergeleken met gymlessen of atletieklessen. Deze vergelijking komt niet uit de lucht vallen, want voor generaties zijn gymlessen en zelfs militaire trainingen gebaseerd op calisthenics trainingen. Calisthenics trainingen zijn dan ook een uiterst effectieve methode om je lichaam in goede conditie te brengen en je kracht te vergroten. Daarnaast heb je er geen speciale apparatuur voor nodig; alleen wat ruimte en de discipline om consistent te trainen. 

Street workout

Een street workout betekent letterlijk een “training op straat”. Je hebt dus weinig inbeeldingsvermogen nodig om te kunnen herleiden in wat soort setting dit soort trainingen ontstaan zijn; op straat natuurlijk. Om specifiek te zijn werden street workouts voor het eerst populair in stedelijke gebieden van de Verenigde Staten, rond de tijd dat youtube populair begon te worden. Met de opkomst van Youtube begonnen street workout filmpjes viral te gaan, en zo verspreidde het over de hele wereld.

Street workouts bevatten vele aspecten van andere sporten zoals turnen, parkour, atletiek en calisthenics . In het algemeen lijken street workouts erg op calisthenics, in de zin dat je je spieren belast door oefeningen uit te voeren met je eigen lichaamsgewicht. In vergelijking met calisthenics zien street workouts er daarentegen spectaculairder uit door de bewegingen die over zijn genomen uit het turnen en parkour.

Street workouts worden in het algemeen onderverdeeld in twee categorieën: freestyle, dat grotendeels gerelateerd is aan turnen en calisthenics, en krachttraining, waarbij vaak met extra gewichten wordt getraind. 

Hoe ziet een typische street workout eruit?

Een typische street workout bestaat uit de volgende vier basiselementen die worden gecombineerd worden in de training:

Atletiek oefeningen

Deze oefeningen zijn bedoeld voor de algemene ontwikkeling van je lichaam, zoals het opbouwen van je kracht en uithoudingsvermogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sprinten, sprongen en oefeningen die je flexibiliteit verbeteren. 

Turn oefeningen

Veel van de spectaculaire en explosieve oefeningen van street workouts zijn afgeleid van het turnen. Dit zorgt ervoor dat street workouts leuk zijn om naar te kijken, en daarom ook vaak toeschouwers naar zich toe trekken. 

Isometrische oefeningen 

Deze oefeningen zijn een vorm van krachttraining waarbij een statische houding wordt aangehouden. Denk bijvoorbeeld aan de L-sit of de planche

Lichaamsgewicht oefeningen 

Zoals de naam al aanduidt, zijn dit oefeningen die uitsluitend met je lichaamsgewicht worden uitgevoerd. Het doel van deze oefeningen is het trainen van je spierkracht, controle, en uithoudingsvermogen. 

Street workouts worden meestal buiten uitgevoerd of in speciaal ontworpen street workout of calisthenics parken. Een typisch street workout park bestaat uit verschillende structuren met stangen en palen die worden gebruikt voor lichaamsgewicht oefeningen. Bij street workouts worden daarnaast vaak teams gecreëerd die met elkaar in competitie gaan. 

Voordelen van street workouts 

Enkele van de grootste voordelen van street workouts zijn: 

  • Het is volledig gratis
  • Je kunt buiten trainen
  • Er is geen fitnessapparatuur voor nodig
  • Het bevordert een gezonde levensstijl en je krijgt er een sterk en gespierd lichaam van
  • Het is een sociale aangelegenheid

Verschillen met calisthenics

Bij zowel calisthenics als street workouts doe je oefeningen met je lichaamsgewicht die je spieren belasten en versterken. Toch zijn er ook verschillen. We hebben hier de belangrijkste voor je opgesomd.

Competitie 

Zoals net al genoemd, bevatten zowel calisthenics als street workouts lichaamsgewicht oefeningen. In street workouts worden deze oefeningen echter vaak spectaculairder en explosiever uitgevoerd. Daarnaast zijn er ook veel street workout competities, waar er wordt gekeken wie de oefeningen het spectaculairst  en best kan uitvoeren. In het algemeen kun je dus stellen dat street workouts meer gericht zijn op competitie dan calisthenics. 

Inhoudelijke verschillen 


Calisthenics is breder in het scala van oefeningen die het bevat. Vrijwel alle oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van je algemene trainingscapaciteiten en zonder fitnessapparatuur gedaan kunnen worden, kunnen gerekend worden tot calisthenics. Street workouts daarentegen zijn vooral gericht op lichaamsgewicht oefeningen die explosief en spectaculair uitgevoerd kunnen worden. 

Oorspronkelijke setting

Street workout, zoals de naam al doet vermoeden, zijn ontstaan in stedelijke gebieden. Vandaar dat er in street workouts ook vaak gebruik wordt gemaakt van stedelijke infrastructuur zoals muren, trappen, palen en hekken. Door de stijgende populariteit van street workouts zijn er in de loop van de tijd veel parkjes gemaakt die speciaal zijn ingericht voor street workouts. Deze streetworkout parken zien er ongeveer hetzelfde uit als calisthenics parken.  Maar waar calisthenics begon in de sportscholen van de oude Grieken, kennen street workouts dus hun oorsprong in stedelijke gebieden van de moderne tijd. 

Extra gewicht

Bij calisthenics zie je vaak de voorkeur om puur met lichaamsgewicht te werken. Bij street workouts, vooral wanneer je je richt op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, gebruikt men daarentegen vaak gewichtsvesten voor extra belasting op de spieren. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met oefeningen zoals push-ups en pull-ups.

Leeftijdscategorie

De gemiddelde leeftijd van mensen die calisthenics beoefenen ligt vaak hoger dan die van street workout beoefenaars. Street workouters zijn vaak jonge mensen of zelfs tieners die gefascineerd zijn door de moeilijkheidsgraad, het spektakel en het concurrentie-element van street workouts. 

Calisthenics biedt iets minder spektakel dan street workouts. Ondanks dat het nog steeds een uitstekende en gezonde vorm van fysieke activiteit is, springt het dus minder in het oog dan street workouts. Sommige mensen, en vooral jonge mensen, kunnen het daarom na verloop van tijd saai beginnen te vinden. Daarom voelt deze leeftijdscategorie zich vaker aangetrokken tot street workouts, die er spectaculair uitzien. 

Daarnaast is het makkelijker om blessures op te lopen tijdens street workouts, door het explosieve element ervan. Waar jonge beoefenaars vrij snel kunnen herstellen van blessures, kan dit bij oudere beoefenaars langer duren. Ook om deze reden kiezen mensen die op iets oudere leeftijd zijn vaak voor calisthenics in plaats van street workouts. 

Calisthenics of street workouts, welke moet je kiezen?

Kort samengevat, zal calisthenics je een sterke basis geven waarmee je elke sport kunt beoefenen: street workouts, crossfit, bodybuilding, vechtsporten of wat dan ook. Aan de andere kant kun je met de uitdagende en explosieve elementen van street workouts je atletische vaardigheden optimaal tot uiting brengen en er zelfs wedstrijden mee winnen.

Doordat calisthenics en street workouts echter zo veel gelijkenissen hebben, hoef je eigenlijk niet te kiezen welke van de twee je wil beoefenen. Je kan simpelweg de voordelen en interessante aspecten van beide sporten implementeren in jouw workouts, zodat je zo veel mogelijk plezier en voortgang uit je trainingen kunt halen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste artikelen

Categories

Scroll naar boven