Alles wat je nodig hebt voor calisthenics

Pull up bar kopen? De 5 beste pull up bars voor je deur

Pull-ups zijn één van de belangrijkste oefeningen in calisthenics. Als je geluk hebt, heb je in de buurt van je huis een calisthenics-parkje waar je wanneer je maar wilt pull-ups kunt doen. Als je in jouw buurt echter geen calisthenics park hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt namelijk op andere plekken pull-ups doen, of een pull-up bar kopen voor niet zoveel geld. In deze blogpost gaan we jou hier alles over vertellen.

Gratis pull-up bars

Als je geen geld hebt maar toch graag pull-ups wilt doen, dan heb je meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld buiten kijken of je een boom kunt vinden met een horizontale tak waar je handen omheen passen. Als je een calisthenics-park in de buurt hebt, dan is dat natuurlijk de beste optie. 

Er zijn ook nog andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een groot deurkozijn, constructie stangen die je buiten ziet, of andere plekken. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een riggel of een object waar je je handen omheen kunt doen en plek om te hangen. Wanneer je deze combinatie hebt, kun je al een pull-up doen.  Als je geen geld hebt om een pull-up bar te kopen en je hebt geen calisthenics park in de buurt dan kun je deze opties proberen. 

Als je echter wel iets van 20 tot 40 euro kunt besteden, dan is het zeker aan te raden om een pull-up bar te kopen, zodat je altijd in het comfort van je eigen huis pull-ups kunt doen. In de volgende sectie hebben we de beste 5 pull-up bars voor je op een rijtje gezet.

De beste 5 pull-up bars voor thuis

Wanneer je op het internet kijkt, kun je letterlijk kiezen tussen honderden pull-up bars. Om het voor jou simpeler te maken, hebben we hier de vijf beste pull-up bars op een rijtje gezet.

B-Physic Pull up Bar Station 


Met de B-Physic optrekstang kun je gevarieerde home workouts doen. Dit zijn de kerneigenschappen: 

 • Veelzijdige oefeningen: Met de B-Physic optrekstang kun je pull-ups, sit-ups en andere oefeningen doen. 
 • Eenvoudige montage: De B-Physic is verstelbaar en vereist geen boren, wat het gemakkelijk maakt om te installeren op verschillende plekken in je huis.
 • Veiligheid: De goede kwaliteit van het product  en een speciaal veiligheidsmechanisme zorgen voor een veilige trainingservaring.
 • Draagvermogen: De pull-up bar kan tot 200 kg dragen. Daarmee is hij geschikt voor gebruikers van verschillende gewichtsklassen.
 • Let op: Niet geschikt voor metalen en holle deurkozijnen.

De B-Physic optrekstang is een nuttige aanvulling voor als je op zoek bent naar een eenvoudige en effectieve manier om thuis te trainen.

VirtuFit – Pull Up Bar


De VirtuFit Optrekstang met muurbevestiging is gericht op effectieve bovenlichaamtraining, vooral via pull-ups en chin-ups. Hier zijn enkele kernpunten:

 • Verschillende grips: Mogelijkheid voor smalle, wijde of neutrale grip, wat helpt bij het trainen van diverse spiergroepen.
 • Trainingsvariatie: Je kan er ook oefeningen zoals knie-heffingen en been-heffingen mee doen voor buikspiertraining.
 • Muurbevestiging: Met een bevestigingsplaat van 8 x 16 cm, ondersteunt het een gewicht tot 350 kg.
 • Montage: Duidelijke instructies met 8 metalen slagankers voor een veilige installatie.

De VirtuFit Optrekstang is een stevige en betrouwbare keuze, met variatie in gripmogelijkheden en solide muurbevestiging voor een breed scala aan oefeningen.

101Products Pull Up Bar


De 101Products pull-up bar is een handige optie voor thuisfitness, gericht op bovenlichaamtraining. Hier zijn enkele kenmerken:

 • Montagegemak: Geen boren of schroeven nodig dankzij het inklapbare design dat tussen deurkozijnen wordt geplaatst.
 • Veiligheid: Met siliconen deurbeschermers en een maximaal draagvermogen van 200 kg biedt het een veilige trainingsomgeving.
 • Diverse oefeningen: Geschikt voor een reeks oefeningen zoals pull-ups, chin-ups, en dips, wat helpt bij het trainen van verschillende spiergroepen.
 • Inklapbaar design: Gemakkelijk op te bergen en te installeren, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak.

De 101Products pull-up bar is een praktische keuze voor als je meerdere soorten oefeningen wilt doen en je de pull-up bar snel wil kunnen opbergen. 

VirtuFit – Pull Up Bar 


De VirtuFit Optrekstang / Pull Up Bar Deluxe is ontworpen voor een gevarieerde krachttraining thuis. Hier zijn enkele kernpunten:

 • Meerdere pripposities: Biedt de mogelijkheid om verschillende spiergroepen te trainen door variatie in greepbreedte.
 • Gebruiksgemak: Eenvoudig te klemmen in de deuropening zonder schroeven, en snel te verwijderen na gebruik.
 • Veelzijdige oefeningen: Geschikt voor pull-ups, chin-ups, push-ups, tricep dips en crunches, wat helpt bij het trainen van armen, borst, schouders, rug en buikspieren.
 • Praktisch ontwerp: De belasting wordt omgezet in horizontale druk tegen de muur, waardoor het veilig is in gebruik.
 • Belastbaarheid en afmetingen: Belastbaar tot 120 kg en geschikt voor deuropeningen van 78 tot 90 cm breed.

De VirtuFit Optrekstang is een praktische keuze voor iedereen die thuis aan krachttraining wil doen, met een gemakkelijke installatie en een breed scala aan mogelijke oefeningen.

Pull Up Bar incl. Handschoenen – Verstelbaar in Lengte


De VE Goods® Premium verstelbare pull up bar is een handige oplossing voor iedereen die thuis een workout will doen. Hier zijn enkele kernpunten:

 • Installatiegemak: Eenvoudig te klemmen tussen een deurpost of muuropening, zonder gereedschap, en is verstelbaar in lengte van 72 tot 100 cm.
 • Veelzijdige training: Geschikt voor krachttraining en cardio, met oefeningen zoals pull-ups, dips, sit-ups, en push-ups, die meerdere spiergroepen trainen.
 • Robuuste constructie: Gemaakt van roestvrij staal, met een draagcapaciteit tot 200 kg en een ingebouwd veiligheidsslot voor een veilige training.
 • Ruimtebesparend ontwerp: Een compacte oplossing die gemakkelijk op te bergen is na gebruik, ideaal voor het trainen vanuit huis zonder veel ruimte in beslag te nemen.
 • Extra voordeel: Inclusief een paar fitnesshandschoenen om blaren en eelt te voorkomen tijdens het trainen.

De VE Goods® Premium verstelbare pull up bar is een praktische keuze voor diegenen die thuis willen kunnen trainen, met een eenvoudige installatie en een breed scala aan oefeningen.

Als je niet kunt kiezen, moet je je beseffen dat alle 5 opties in principe goed zijn. Wat de beste optie is voor jou hangt af van welke mogelijkheden je hebt in je huis. 

Welke oefeningen kun je doen met een pull-up bar? 

Er zijn heel veel oefeningen die je kan doen met een pull up bar. In deze sectie nemen we de bekendste oefeningen door.

Pull-ups

Pull-ups worden ook wel de moeder van alle rugoefeningen genoemd. De reden hiervoor is dat er bijna geen andere oefeningen zijn die je gehele rug zo goed trainen als de pull-up. Bij de pull-up houd je je handen ongeveer op schouderbreedte en de handpalmen zijn van je af gericht. Naast dat je je rug traint, train je ook je bovenarmen en je onderarmen met deze oefening. Doordat je zoveel spieren ermee traint, is dit een oefening die je niet mag overslaan wanneer je een pull-up bar hebt.

Pull-ups met neutrale grip

Deze pull-up variatie kun je doen wanneer je pull-up stang de optie heeft om met je handpalmen naar elkaar toe een pull-up te doen. Met deze variatie, train je je bovenarmen meer dan met de gewone pull-ups, vooral de biceps worden hierdoor geactiveerd. Maar denk eraan, de uitvoering van deze pull-up is hetzelfde als de normale pull-up, behalve de positie van je handen.

Chin-ups

Chin-ups zijn een hele goede oefening die aan de pull-up bar gedaan kunnen worden, omdat ze je bovenarmen en je onderarmspieren goed activeren. Daarnaast train je er ook je rug mee. Het verschil tussen de chin-up en een normale pull-up is dat je bij de chin-up je handen naar jezelf toe hebt gericht. 

Pull-ups met weerstandbanden

Wanneer het moeilijk voor je is om pull-ups uit te voeren, kun je weerstandsbanden gebruiken. Deze weerstandsbanden helpen je met de oefening. Je kunt kiezen tussen weerstandsbanden die veel hulp bieden en weerstandsbanden die relatief weinig hulp bieden. Je kunt er in het begin een kiezen die je helpt om tussen de 8 en 10 herhalingen te doen. Wanneer dit makkelijk voor je wordt, kun je een band nemen die minder support biedt. Zo kun je langzaam toewerken naar een pull-up zonder de hulp van weerstandsbanden.

Knie-heffingen

Naast rug- en arm-oefeningen zijn er ook heel veel buikspieroefeningen die je kunt doen met een pull-up bar. Een van deze oefeningen zijn knieheffingen. Deze oefening is voornamelijk gericht op het trainen van je buikspieren. Doordat je je met je lichaamsgewicht aan de stang vasthoudt, train je ook je bovenarmen en je nekspieren.

Voor degene die deze oefening nog niet kent, geven we hier een korte beschrijving:

 1. Begin in een gestrekte houding terwijl je jezelf vasthoudt aan de pull-up bar.
 2. Hef vervolgens je knieën naar boven; je benen hoef je niet gestrekt te houden. Dit betekent dat je tenen nog steeds naar de grond wijzen.
 3. Je kunt daarna je bovenbenen weer laten zakken tot je in gestrekte positie komt. Herhaal de oefening.

Been heffingen

Wanneer knieheffingen makkelijk voor je zijn, kun je proberen beenheffingen uit te voeren. Het verschil met deze oefening is dat je met beenheffingen nog meer de onderste buikspieren traint. Dit is een enorm voordeel omdat het moeilijk is om met andere oefeningen deze spieren te trainen. Voor het krijgen van een complete sixpack zijn beenheffingen dus een essentiële oefening.

Beenheffingen en knieheffingen lijken in de uitvoering heel erg op elkaar. Het enige verschil is dat je met beenheffingen je benen gestrekt naar boven haalt. In de eindpositie wijzen je tenen dus naar voren in plaats van naar de grond. In de eindpositie bevindt je lichaam zich in een L-houding. Je kunt de positie even vasthouden wanneer je benen omhoog zijn. Daarna laat je je benen weer zakken en herhaal je de oefening. Wanneer je de beenheffingen nog niet beheerst, oefen dan eerst met knieheffingen.

Veel gestelde vragen over pull-up bars

Wanneer je nog nooit een pull-up bar hebt gebruikt, kan het zijn dat je  er vragen over hebt. In deze sectie kijken we naar de meest voorkomende vragen over pull-up bars.


Beschadigen pull-up bars je deur?

Kort gezegd is het antwoord nee. Zolang je deur niet in de positie is dat je hem niet meer dicht kan doen, is er geen probleem. Wat wel kan gebeuren is dat de pull-up bar je deurkozijn beschadigt.  Het kan namelijk zijn dat je deurkozijn je lichaamsgewicht niet kan houden. Kijk voordat je een pull-up bar koopt dus goed naar de kwaliteit en de dikte van je deurkozijn. Als je een dun deurkozijn hebt en hij ook niet stevig aanvoelt, is het geen goed idee om een pull-up bar te kopen die aan je deurkozijn vastgemaakt moet worden. In dat geval is het slimmer om een losstaande pull-up bar te kopen. Als je deurkozijn wel sterk genoeg is, is er in principe geen reden waardoor je deur of je deurkozijn beschadigd zou kunnen raken.

Is het het waard om een pull-up bar te kopen?

Ja, een pull-up bar is zeker het geld waard. De reden hiervoor is omdat je met een pull-up bar je gehele bovenlichaam kunt trainen. De enige reden waarom sommige mensen zeggen dat pull-up bars het geld niet waard zijn, is omdat ze na verloop van tijd hun pull-up bar niet meer gebruiken. Als jij echter consistent en serieus bent met je training, dan is het 100% je geld waard.

Hoeveel pull -ups moet je doen? 

Simpel gezegd, is iedere pull-up beter dan geen pull-up. Als je er echter 6 kunt doen, dan ben je al goed bezig. Als je er meer dan 8 kunt, laat dit zien dat je klaar bent om moeilijkere bewegingen zoals de muscle-up uit te proberen. Het is aanbevolen om pull-ups altijd in je trainingsschema te hebben, omdat dit een van de beste oefeningen is om je rug te trainen.

Is het wel goed om elke dag pull-ups te doen? 

Zolang je niet te veel spierpijn ervaart, is het prima om iedere dag pull-ups te doen. Een normale pull-up workout die gericht is op spierkracht vergroten, bestaat ongeveer uit 3 tot 4 sets. Elke set probeer je tussen de 6 en 10 herhalingen te doen. Je kunt tussen de sets 30 seconden tot 1 minuut rusten. Als dit je te gemakkelijk afgaat, kun je pull-ups doen met een gewichtsvest.

Beginnen je pull-up training!

In deze blogpost heb ik je alles verteld over pull-up bars. Als het goed is, heb je nu een helder beeld van welke opties er beschikbaar zijn en welke pull-up bar ideaal is voor bij jou thuis. Mocht je nog vragen hebben over welke pull-up bar je het beste kunt kopen, dan kun je ons ook altijd een e-mailtje sturen. We hopen dat je geïnspireerd bent om te beginnen met pull-up bar workouts. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste artikelen

Categories

Scroll naar boven